Skip to main content

EKO Promina d.o.o.  •  Put kroz Oklaj 144  •  22303 Oklaj  •  022 881 046  •  kontakt@eko-promina.hr

Postupak kod smrtnog slučaja

Smrtni slučaj u kući ili stanu

Prvi korak je nazvati broj Hitne službe na 194, policije na 192 ili 112. Od pozivatelja će se tražiti ime i prezime preminule osobe, dob, vrijeme smrti, adresa na kojoj se tijelo nalazi, ime, prezime i kontakt podaci osobe koja smrt prijavljuje.

U vremenskom periodu od nekoliko sati od nastupanja smrti tijelo pokojnika dolazi pregledati liječnik - mrtvozornik kojemu je potrebno osigurati pristup preminuloj osobi. U međuvremenu pokojnika treba pripremiti za pregled, pripremiti dostupnu liječničku dokumentaciju ako je preminula osoba bolovala, kao i sve matične podatke o umrloj osobi, kako bi mrtvozornik izdao dozvolu za ukop i prijevoz. Nakon popunjavanja prijave o smrti, mrtvozornik izdaje dozvolu za ukop umrloga.

Smrt u bolnici, u domu za starije i nemoćne osobe, van kuće ili stana

Ovlaštene osobe navedenih institucija dužne su prijaviti nastupanje smrtnog slučaja i obavijestiti članove obitelji o istom.

Za organizaciju pogreba potrebno se, za sada, obratiti se pogrebnom poduzeću, a Upravi groblja, samostalno ili preko pogrebnog poduzeća, dostaviti osobnu iskaznicu pokojnika, dozvolu za ukop koju izdaje mrtvozornik i naknadno preslik smrtnog lista ili izvatka iz matice umrlih, radi upisa u registar umrlih kojega vodi Uprava groblja. Ako niste u mogućnosti doći osobno, osobna iskaznica pokojnika, dozvola za ukop i preslik smrtnog lista ili izvadak iz matice umrlih može se dostaviti elektroničkom poštom na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili poštanskom pošiljkom na adresu Uprave groblja Put kroz Oklaj 144, 22303 Oklaj.

Troškove ukopa snosi obitelj umrloga ili osoba, odnosno ustanova koja je za života skrbila o umrlome.

Ukop u popunjena grobna mjesta može se vršiti nakon proteka najmanje jedne godine od zadnjeg ukopa. Ako je na grobnom mjestu izgrađena grobnica s više polica, to grobno mjesto smatra se popunjenim tek kada se popune sve police. Korisnik grobnog mjesta može vršiti ukop na grobno mjesto samo nakon podmirenja naknade kod dodjele grobnog mjesta na korištenje i dospjele godišnje naknade za korištenje grobnog mjesta, te nakon izvršene prijave Upravi groblja propisanih podataka za upis u grobni očevidnik.